A nemesacél allergiamentes változata:

A nemesacéloknak egy még különösebb és kifinomultabb típusa az úgynevezett sebészeti vagy más néven orvosi rozsdamentes acél, amit implantátumként is alkalmaznak az orvosi gyógyászatban.

A nemesacél színe megegyezik a hétköznapi rozsdamentes acéléval. Az anyag hivatalos neve 316L Rozsdamentes Acél. Idegen elnevezése a "316L Surgical Stainless Steel", amit rövidítve általában csak Stainless Steel vagy Inox használnak, ami megtévesztő lehet, hiszen ez csak az egyszerűbb, nem allergiamentes változat elnevezése. Teljesen allergiamentes anyag tulajdonsága miatt a legtöbb más fémékszerekre allergiás személy is nyugodtan viselheti!

Azonban ezt a tulajdonságát más is befolyásolja:

Érdemes tudni, hogy a felületi megmunkálás folytán, ilyen például a polírozás - mivel ilyenkor más esetleg fémes anyagokat is használhatnak - mikroszkopikus más típusú fémes szennyeződések maradhatnak, melyek már kiválthatják a fémallergiát.
Sok gyártó már figyelembe veszi ezt és olyan speciális eljárásokat alkalmaz, (pl.: elektro polírozás), amely az összes szennyeződést eltünteti a felületről.
Ha fém érzékeny vagy, érdeklődj utána egy ilyen termék megvásárlása előtt, hogy a forgalmazó vagy a gyártó felelősséget válla-e ebben a tekintetben is ékszereire!
Az anyag tulajdonságai miatt (szerszám acéllal megegyező keménység) nagyon időtálló és kifejezetten nehezen karcolódik. Nagyon ellenálló a különböző folyadékokkal és vegyszerekkel (pl.:tisztítószerek) ,vagy akár a gyógyvízzel szemben, tehát nyugodtan lehet viselni minden körülmények között.